سیمان نسوز چیست؟
سیمان نسوز یا همان سیمان دیرگداز یا سیمان پرآلومین می باشد که در برابر گرما و آتش مقاومت بالایی دارد و نمی سوزد. این سیمان بافت پودری و نرمی دارد که مواد تشکیل دهنده اش خاک رس، آلومینات آهک و سیلیکات است که اگر با آب ترکیب شود به یک ماده سخت و با مقاومت بالا تبدیل می شود.
رنگ آن بستگی به مقدار اکسید آهن موجود دارد که اگر میزان آن زیاد باشد رنگ سیمان خاکستری و قهوه ای تیره خواهد شد و اگر میزان آن کم باشد رنگ خاکستری یا قهوه ای روشن می شود. مقاومت این ماده در برابر دما بسیار بالا است به طوری که در درجه حرارت های بالا تا 1450 درجه سانتی گراد و در سرما تا درجه 10- سانتی گراد می تواند مقاومت داشته باشد. در کل سیمان نسوز به دو صورت زیر عرضه می شود:
سیمان های نسوز خودگیر در حرارت
سیمان های نسوز خودگیر در هوا
در تولید سیمان خودگیر در حرارت با زیاد شدن دما ابتدا اتصال بسیار ضعیف بین اجزا صورت می گیرد و سپس اتصال سرامیکی که در نهایت استحکام سیمان افزایش می یابد. اما در تولید سیمان نسوز خودگیر در هوا برعکس عمل می کند، در ابتدا اتصال قوی بین اجزا برقرار می شود که بعد از حرارت دادن هنگام استفاده این اتصالات قوی به اتصالات سرامیکی تبدیل می شوند.
ملات نسوز ضد اسید
ملات نسوز ضد اسید مخلوطی از پودرهای نرم مواد اولیه سرامیکی نسوز و مواد شیمیایی هستند که یک باند پایدار به وجود می آورند. این ملات ها به صورت 2 قسمت جداگانه پودر و مایع عرضه می شوند. پودر پایه عمدتا سیلیسی دارد. پس از مخلوط شدن پودر و مایع در اثر فعل و انفعالاتی که صورت می گیرد، ماده ای رسوب می کند که حاوی مقدار زیادی آب است که به صورت آمورف می باشد. این ژل باعث سخت شدن ملات های ضد اسید می شود.
مزایای بالای ملات نسوز ضد اسید
ملات ضد اسید مزایا و ویژگی های منحصر به فردی دارد. این ملات از پایداری بسیار بالایی در برابر انواع روغن ها، حلال ها، اسیدهای قوی معدنی، نمک ها و موادهای شیمیایی خورنده برخوردار است. از دیگر مزایای این نوع ملات ها می توان به چسبندگی فوق العاده و استحکام مکانیکی بالای آن اشاره کرد.
یکی دیگر از مزایای ملات های ضد اسید پایداری حرارتی آن است. قابل ذکر است که مقاومت مکانیکی این ملات ها در دمای 900 درجه سانتی گراد کاهش پیدا نمی کند، همچنین این نوع ملات ها در مقابل قلیایی های معمولی، آب یونیزه، آب دریا و آب خالص مقاومت بسیار بالایی دارند. با استفاده از ملات های ضد اسید به راحتی می توانید سطح های مورد نظر را بدون نصب کاشی پوشش دهید.
چسبندگی بسیار زیاد به انواع مصالح از دیگر مزایای این نوع ملات های ضد اسید می باشد. امروزه از این نوع ملات ها برای اتصال آجرهای نسوز فشرده و آجرهای ضداسید دودکش ها به طور قابل توجهی استفاده می شود. ملات های ضد اسید بهترین گزینه برای آب بندی استخرها و پوشش روی فولاد و بتن محسوب می شود.
سیمان نسوز از مواد اتصال دهنده با خواص ترمودینامیکی بهبود استفاده می کند تا خطر خرابی مکانیکی را کاهش دهد. موادهای معدنی ذوب شده مانند اکسید آلومنیوم یا آلومینا برای اتصال مواد دانه درشت و ارائه خواص مقاوم در برابر درجه حرارت بیشتر بدون کاهش شکل پذیری مواد استفاده می شوند.
این ترتیب ساخت سیمان های نسوز را با ترکیبی برجسته از شکل پذیری و مقاومت های حرارتی امکان پذیر خواهد کرد. مزیت های زیادی در ارتباط با انتخاب سیمان های نسوز در دمای بالا وجود دارد و همچنین خطر آسیب ناشی از انقباض حرارتی را به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد. این مسئله می تواند عمر سرویس قطعات را به طور چشمگیری بهبود دهد و هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری را کاهش دهد.
سیمان نسوز فوندو
یکی از پرکاربردترین انواع سیمان های نسوز ساختمانی، نوع فوندو با قابلیت انقباض سریع تر از سایر سیمان های معمولی در عملیات های عمرانی و ساختمانی است. این نوع سیمان ها به دلیل مقاومت و استحکام بالا در برابر آب در لوله های فاضلاب شهری و کانال های بزرگ آب استفاده می شود که مقاومت در برابر تغییر شکل ترکیبات خورنده اسیدی است.
سیمان نسوز کم آهن
یکی از دلایل اصلی محبوبیت و استفاده از این ترکیب ساختمان قابلیت استفاده از ان در کلیه روش های نصب، قالب گیری و ساخت سازه های عمرانی و ساختمانی می باشد. مقاومت در برابر مونوکسید کربن (CO) و اسید سولفوریک بیوژنیک یکی از ویژگی های این نوع سیمان نسوز به عنوان یکی از اجزای اصلی سازه ها و پروژه های مکانیکی و عمرانی است.
منبع:
سیمان نسوز کوره